beats by dre cheap

JORDAN

jordan

Michael Jordan


Pozicija - Bek
Visina - 198 cm
Težina - 98 kg
Datum rođenja - 17.02.1963.
Srednja škola - Laney H.S. in Wilmington, NC
Koledz - North Carolina 1985
NBA iskustvo - 14 sezona
Draft - izabrali su ga Chicago Bullsi kao trećeg pika 1984 god.

 

    Nitko u povijesti NBA nije dobio više nadimaka. Novinari, impresionirani onim što su gledali iz utakmice u utakmicu, natjecali su se tko će smisliti bolji i orginalniji nadimak. "Air Jordan", "Gospodin zrak", "Let broj 23.", "Leteći bik", ili jednostavno -Michael Jordan. Teško se ukratko može opisati njegov košarkaški genij. Više od svega mrzio je poraze, a gotovo nemoguće stvari predstavljale su mu neodoljivi izazov. Tijekom susreta protiv Utaha početkom karijere jedan od svojih uobičajenih prodora završio je zakucavanjem preko "malenog" (185 cm) Johna Stocktona. Netko iz publike dobacio mu je - "Jaka stvar zakucati preko tako niskog igrača. Hej, Jordan, nađi nekoga svoje visine!". Sljedeći napad Michael je uzeo loptu i sjurio se na koš Jazzera. Ispred obruča čekao ga je 213 centimetara visoki Mel Tarpin kojeg je doslovce preskočio i svom snagom zakucao je loptu kroz mrežicu. Okrenuo se prema "brbljavom" gledatelju, koji je još bio u šoku, i upitao ga - "Je li dovoljno visok?".

Dani odrastanja

Michael Jordan odrastao je u gradiću Willmingtonu u Sjevernoj Karolini, kao četvrto od petero djece neobično tijesno povezane obitelji Jordan. James i Dolores, tipični predstavnici američke srednje klase, inzistrirali su na Michaelovom obrazovanju mnogo više nego na njegovim sportskim predispozicijima. Michael je, ipak, vrlo brzo izrastao u svestranog sportaša koji se podjednakim uspjehom bavio baseballom, američkim nogometom i, što je za tisuće obožavatelja košarke najvažnije, igrom između dva obruča. Svoju srednjoškolsku karijeru počeo je u Laney High Schoolu u Karolini. Prvo je trenirao baseball i tek nakon godine dana prešao je pod okrilje lokalnog košarkaškog trenera Freda Lyncha, koji je za Jordana uvijek govorio da je "najmarljiviji košarkaš kojeg je ikad vidio". U srednjoj školi počela je još jedna Jordanova opsesija - košarkaške tenisice. Često je govorio kako u "novim tenisicama ima nešto što ga prisiljava na još bolju igru". Tu Michaelovu strast kasnije je najbolje iskoristila tvrtka "Nike Inc.", jer su crno - crvene tenisice "Air Jordan" 1985. godine zlatnim slovima upisane u košarkašku mapu Amerike, sa zaradom većom od 70 milijuna dolara samo u prvoj godini prodaje.

Pohod na košarkaški svijet

Michael Jordan postao je košarkaška senzacija jedne ožujske večeri 1982. godine, kada je kao novajlija u momčadi Sveučilišta Sjeverna Karolina najviše pridonio prvom sveučilišnom naslovu te momčadi u njezinoj tada 25 - godišnjoj povijesti. Lokalni su navijači Jordanov šut - parabolu tada jednostavno zauvijek prekrstili u "the shot". Uz veliku podršku legendarnog trenera Deana Smitha, nakon sljedeće dvije studentske godine, Jordan postaje najtraženije ime na listama NBA ligaša, ali prije potpisa na "profi" ugovor omogućuje i najboljim amaterima svijeta da upoznaju njegov fenomenalni potencijal. Na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine momčad SAD - a, ponajprije zahvaljujući Jordanu, jednostavno se "prošetala" do zlatne medalje. Izbor najboljih studentskih igrača 1984., među kojima se našao i Jordan, priča je o najvećem propustu u povijesti najjače košarkaške lige. Portland je imao pravo prvog izbora i odlučio se za - Sama Bowiea, na čuđenje cijelog košarkaškog svijeta. U Chicagu su s oduševljenjem odabrali Jordana

VINCE lamar CARTER
http://kerimvscarter.blogger.ba
05/05/2007 14:20